Címlap Akikre büszkék vagyunk 2017/2018 Kiemelkedő „Édes anyanyelvünk” országos versenyeredmény
Kiemelkedő „Édes anyanyelvünk” országos versenyeredmény

Zsiga Bianka, iskolánk 12. d osztályos diákja, az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny

2017. október 13-15. között megrendezett Kárpát – medencei döntőjében az Anyanyelvápolók Szövetségének különdíját érdemelte ki. A Sátoraljaújhelyen 45. alkalommal megrendezett országos nyelvi versenyen minden versenyzőnek írásbeli és szóbeli feladatok megoldásával kellett bizonyítania felkészültségét, a verseny követelményeinek teljesítését.

Biankának és felkészítő tanárának, Figeczki István tanár úrnak sok szeretettel gratulálunk.

 

Az Édes Anyanyelvünk nyelvhasználati verseny Kárpát-medencei döntője a Szerencsi Szakképzési Centrum Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája szervezésében került megrendezésre. A döntőt egy iskolai és egy megyei forduló előzte meg, amely alapján engem választottak ki, hogy képviseljem Heves megyét a szakképzős kategóriában.

Felkészítő tanárommal, Figeczki István tanár úrral már csütörtök délután elindultunk, hiszem másnap reggel 8 órára már a verseny megnyitója volt kitűzve. A megnyitón az iskola igazgatója mondott köszöntő beszédet, amelyben kiemelte, hogy az idei év azért különleges, mert a verseny a 45. alkalommal került megrendezésre. Ezután az iskolaigazgató-helyettes ismertette a verseny tudnivalóit és mindenki sorszámot húzott, egy kódot, amelyet az azonosításunkra használtak a verseny során.

Az írásbeli forduló 9 órakor kezdődött és 3 órát kaptunk a feladatlap megoldására. A feladatok változó típusúak és nehézségűek voltak, találkozhattam klasszikus nyelvtani feladatokkal és olyanokkal is, amelyek inkább kreativitást igényeltek. Az írásbelire történő felkészülés során ismerkedtem meg a „Beszélni nehéz!” jelölőrendszerével, amellyel kapcsolatos feladat természetesen a versenyen is szerepelt.

A nap hátralévő részére programokat szerveztek nekünk. Egyesek a Zempléni Kalandparkot látogatták meg vagy a várost fedezték fel, én azokkal tartottam, akik a helyi moziban megnézték a Kincsem című filmet. Este Sátoraljaújhely polgármestere köszöntött bennünket a városi színházban, majd egy győri csoport előadását tekinthettük meg.

Másnap a Városháza udvarán álló Kazinczy szobor megkoszorúzása után kezdődött a szóbeli forduló, ahol 20 perc felkészülést követően egy négytagú zsűri előtt mutathattuk meg, mit tudunk. 4 különböző témából kellett választanunk, és 3 percben előadnunk egy beszédet, amely lehetett vallomás, vitaindító, élménybeszámoló vagy hozzászólás. Nagyon izgultam, mikor én következtem, de túllépve saját korlátaimat szerencsére sikerült mindent elmondanom, amit elterveztem, így azt hiszem, elégedett lehettem magammal.

Ebéd után a szakmai zsűri értékelte az írásbeli és a szóbeli teljesítményünket. Lehetőségem volt arra is, hogy megkérdezzem a bíráló bizottság két tagját, hogy ők hogyan vélekedtek rólam, a visszajelzésünk sokat segített. Este a Padlás című darabot néztük meg a színházban egy budapesti iskola előadásában, színvonalas műsoruk méltó zárása volt a napnak.

Vasárnap reggel Széphalomba utaztunk, ahol Kazinczy sírjának megkoszorúzása után elérkezett az eredményhirdetés. Nagyon örültem, mikor megtudtam, hogy különdíjban részesültem, az Anyanyelvápolók Szövetségének könyvjutalmát vehettem át. A szakképzős kategóriában a 7. helyezést értem el.

Kevesen gondolnák, hogy egy nyelvtanverseny jó szórakozás lehet, azonban azt kell, hogy mondjam, én nagyon jól éreztem magam a hétvége során.

A magyar nyelv művelése és ápolása mellett érdekesen programokon vehettem részt és nagyon sok értelmes diákot ismertem meg, akikkel barátok lettünk ez alatt a néhány nap alatt. Többről szólt ez a hétvége, mint egy átlagos verseny: együtt lehettem az ország és az elcsatolt területek magyar diákjaival, megbeszélhettük, hogy ki hogyan vélekedik a világról vagy kisebb-nagyobb dolgairól, és azt hiszem, hogy mindenki egy kicsit még jobban megszerette az anyanyelvünket, a magyart.

 

Zsiga Bianka 12. D

 

Friss!

Kérjük támogassa alapítványunkat adója egy százalékával!
A Közgazdasági Szakoktatásért Alapítvány
adószám: 19133696-1-10

A rendelkező nyilatkozat itt letölthető.

Köszönjük!


 

Nyolcadikosok figyelem!

A képre kattintva megtekinthető iskolánk tájékoztató füzete!

Általános felvételi információk nyolcadikosoknak!

***

Központi írásbeli felvételi vizsgák időpontja:

2018. január 20. 10:00

***

Szóbeli meghallgatások időpontja:

2018. február 26-28.

Szóbeli felvételi témakörei

***

A nyílt nap informatika óráján elkészült munkák letöltése.


 

Indítandó szakképzéseink:

 


 

A KÖZGÉ hivatalos oldala a Facebook-on!

 


 

Nemzeti tehetségprogram

 


 

 

Határtalanul! program: www.hatartalanul.eu

Összefoglaló itt!


 

 

Szivességbank

 

EFOP-1.3.5-16

 

 

 

 

 


 

Figyelem!
Weblapunk elsősorban a Firefox, Chrome és Opera böngészőket támogatja.
Internet Explorer böngészőt használva előfordulhat hogy egyes lapok hibásan vagy egyáltalán nem jelennek meg.

A honlapról letölthető pdf dokumentumok olvasásához az ingyenes, gyors, egyszerű Foxit Reader-t ajánljuk!

 

Mostantól tanulóink munkái virtuális galériánkban láthatók.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.