„Gloria Victis”

A Rákóczi Szövetség 1956. október 23. tiszteletére irodalmi-történelmi pályázatot hirdetett a Kárpát-medencei magyar középiskolások és I-II. éves főiskolások, egyetemisták részére. Az ünnepélyes eredményhirdetésre a Rákóczi Szövetség október 21-23. között tartó Gloria Victis 1956-os emlékünnepségének keretében került sor Budapesten. E nemes versenyen Póka Patrik 10.d osztályos tanuló pályaművével a zsűri különdíjában, dicséretében és könyvajándékában részesült.

 

Felkészítő tanára: Kovács Jánosné.

Az elért eredményhez gratulálunk.

Az 1956-os forradalom és szabadságharcnak emléket állító és a Kárpát-medencei magyar fiatalok nemzeti összetartozásának érzését erősíteni szándékozó ünnepi megemlékezésen 2500 fiatal vett részt a magyar és a határon túli iskolákból. Nagyon örültem, hogy „A hősök velünk élnek” című esszém elkészítésével én is meghívást kaptam a három napos rendezvény- sorozatra.

A megemlékezés megnyitója és az ünnepi díjkiosztó október 21-én délután a Budapesti Műszaki Egyetemen volt, hiszen ez a helyszín fontos szerepet játszott a forradalmi események elindításában.

Programunk este a Nemzeti Színházban folytatódott, ahol a Körhinta című darabot tekintettük meg. Az előadás felejthetetlen élményt nyújtott mindannyiunknak.

Másnap, október 22-én délelőtt a Rákoskeresztúri Újköztemető nemzeti emlékhellyé nyilvánított 301-es parcelláját látogattuk meg. Itt találhatóak az 1956-os forradalomban való részvétel miatt kivégzettek sírjai. Az új, méltó sírhelyek kialakítása 1989-ben ugyanazon a helyen történt, ahol addig a jeltelen sírok voltak. Megdöbbentő volt látni a 301 kopjafát és a forradalom vezetőinek nyughelyét.  Elhatároztam, hogy ide még egyszer visszafogok jönni és alaposabban megnézem majd a sírokat és az áldozatoknak emléket állító interaktív kiállítást.

Ezután a Nemzeti Múzeumban a Magyarország története az államalapítástól 1990-ig című kiállítást és a kőtárat néztük meg.  A tárlaton tárgyi emlékek segítségével eleveníthettük fel magyar történelem meghatározó eseményeit, jeles személyiségeit.

Délután a Műegyetem aulájában az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepségen vettünk részt. Itt találkozhattunk az egykori műegyetemi nagygyűlés résztvevőivel és meghallgathattuk Simicskó István honvédelmi miniszter ünnepi gondolatait.

Ezután került sor a találkozó legfelemelőbb részére. Úgy, mint hajdan az egyetemista fiatalok, mi is elindultunk fáklyákkal és lyukas nemzeti színű karszalagokkal a Duna-parton a Bem térre. A Bem-szobornál 1956-ban a műegyetemisták Lengyelországgal fejezték ki szolidaritásukat, és itt született meg a forradalom jelképe, a lyukas zászló. Az ünnepség szónoka Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke és Rétvári Bence parlamenti államtitkár volt. A megemlékezést koszorúzás követte, s mint egykor, a Szózat fejezte be.

Az ünnepi napot a Műegyetemen a Weiner Szász Kamaraszimfonikusok jó hangulatú koncertje zárta.

A rendezvény utolsó napján Gulyás Gergelynek, a Fidesz frakcióvezetőjének és Kónya Imre volt belügyminiszternek az érdekes előadását hallgattuk, majd a Kincsem című filmet tekintettük meg.

Az 1956-os forradalmat és szabadságharcot felidéző budapesti napok felejthetetlen élményt nyújtottak számomra. Rengeteg élménnyel gazdagodva tértem haza. Külön öröm volt számomra, hogy találkozhattam határon túli magyarokkal is, hiszen a szobatársam egy kassai gimnáziumból érkezett.

Póka Patrik

10.d osztályos tanuló