Címlap Archívum
Projektindító konferencia Szarajevóban

Iskolánk, az Andrássy György Katolikus Közgazdasági Középiskola ebben a tanévben elnyerte az aces támogatását „Halljuk meg az ember legjobb barátja hangját!” című pályázatával. ACES: Academy of Central European Schools (Közép-Európai Iskolák Akadémiája)

 

Ebben a projektben egy horvát általános iskolával kooperálunk. Nagyothalló gyerekeknek mutatjuk meg, hogy az ő munkájukra is szükség van, kutyamenhelyeket fogunk látogatni, ahol segítünk az ott dolgozóknak. Végül posztereken és egy weblapon prezentáljuk eredményeinket.

Az ACES-t 2006-ban kezdeményezte az ERSTE Foundation (Bécs, Ausztria). Koordinátor az Interkulturelles Zentrum (Bécs, Ausztria) és a VCELI DOM (Pozsony, Szlovákia)

Az elmúlt héten 15 ország 100 diákja és 100 tanára találkozott Szarajevóban (Bosznia-Hercegovina). Az izgalmas, hol komoly, hol játékos foglalkozások témája a szolidaritás volt. A szervezők a Szolidaritás – mi a te történeted címmel egy könyvet készítettek, melybe mindnyájan beleírhattuk saját elképzeléseinket, érzéseinket, problémáinkat. Volt olyan rendezvény, amire meghívták a horvát menekültüggyel foglalkozó kampányszervezőt, aki nagyon érdekesen, a saját életéből vett példákkal mutatta meg nekünk az embert a tömegben. Ő maga is gyermekkorában menekültként élt Franciaországban.

Egy másik foglalkozáson rajzolhattunk, gyurmázhattunk, megformálhattuk, mit jelent nekünk a saját projektünkben való részvétel. A komoly témát időnként dallal, tánccal tették a szervezők vidámabbá. Énekeltük együtt Bob Marley Get up, stand up című számát, és táncoltunk a Belgijka zenéjére.

Esténként a Nyílt tér nevű esti szabad program várt bennünket, ahol önként vállalt programokkal szórakoztattuk egymást. Volt, aki Salsázni tanította a többieket, volt, aki énekelt, és volt, aki egy telefonos applikációt mutatott be. De volt játékszoba is.

A legjobb az volt, hogy találkozhattunk olyan országok fiataljaival, akikkel, bár itt élnek körülöttünk, még soha sehol nem. Én, például egy szobában laktam egy bolgár és egy horvát lánnyal, de találkoztam szerb és macedón diákokkal is, és nagyon jó barátok lettünk egy cseh fiúval. Nem éreztem semmi feszültséget a szerbek, horvátok és bosnyákok között, mint ahogy a szlovák és magyar diákok vagy tanárok között sem.

Azt egy kicsit furcsálltam, hogy bár egész végig a szolidaritás volt a téma, és nagyon sok területét érintettük annak, hogy kinek hol mikor van szüksége a segítségünkre, mi egy négycsillagos szállodában aludtunk és ettünk, ami nekem egy kicsit pazarlásnak tűnt. Ezt el is mondtuk a szervezőknek.

Nagyon várom már a programunk indulását, remélem jó móka lesz a gyerekekkel menhelyi kutyát sétáltatni.

Mayer Fanni 11.d, Andrássy

Módosítás dátuma: 2015. október 13. kedd, 11:16
 

Friss!

Kérjük támogassa alapítványunkat adója egy százalékával!
A Közgazdasági Szakoktatásért Alapítvány
adószám: 19133696-1-10

A rendelkező nyilatkozat itt letölthető.

Köszönjük!


 

Nyolcadikosok figyelem!

A képre kattintva megtekinthető iskolánk tájékoztató füzete!

Általános felvételi információk nyolcadikosoknak!

***

Központi írásbeli felvételi vizsgák időpontja:

2018. január 20. 10:00

***

Szóbeli meghallgatások időpontja:

2018. február 26-28.

Szóbeli felvételi témakörei

***

A nyílt nap informatika óráján elkészült munkák letöltése.


 

Indítandó szakképzéseink:

 


 

A KÖZGÉ hivatalos oldala a Facebook-on!

 


 

Nemzeti tehetségprogram

 


 

 

Határtalanul! program: www.hatartalanul.eu

Összefoglaló itt!


 

 

Szivességbank

 

EFOP-1.3.5-16

 

 

 

 

 


 

Figyelem!
Weblapunk elsősorban a Firefox, Chrome és Opera böngészőket támogatja.
Internet Explorer böngészőt használva előfordulhat hogy egyes lapok hibásan vagy egyáltalán nem jelennek meg.

A honlapról letölthető pdf dokumentumok olvasásához az ingyenes, gyors, egyszerű Foxit Reader-t ajánljuk!

 

Mostantól tanulóink munkái virtuális galériánkban láthatók.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.