Címlap Archívum
Kutyamentés különleges bánásmódot igénylő gyerekekkel – Az Andrássy szolidaritási projektje

Iskolánk, az Andrássy György Katolikus Közgazdasági Középiskola részt vett az Aces (A Közép-európai országok iskoláinak akadémiája) projekt munkában, melynek neve ’Let’s hear  the voice of human’s best friends’, ami annyit jelent, hogy halljuk meg az ember legjobb barátainak a hangját. Támogatóink az Erste Stiftung, az Interkulturelles Zentrum és a Nadácia volt. A project célja a szocializálódás, sérült gyerekekkel való együttműködés és a felelős állattartás megtanulása volt.

Mi egy horvát iskola, az Osnovna Skola Veruda diákjaival működtünk együtt, akikkel nagyon kellemes, élményekkel teli hetet tölthettünk el Magyarországon és Horvátországban egyaránt. Nagyon örülünk, hogy megismerhettük egymás kultúráját és egymás állatmenhelyeit, ahol megfigyelhettük, hogyan élnek az ott élő kutyák és, hogy a kutyákkal hogyan tudnak kommunikálni a hallássérült gyerekek.

Horvátországban az első két napon a Snoopy menhelyre látogattunk el, ahol ugyan kevesebb kutya él, jó körülmények között, de sajnálatos módon az ottani lakosok nem törődnek és nem érdeklődnek annyit a menhelyi kutyák iránt, mint nálunk. Ott bérmentesen, önkéntesek dolgoznak, és csak támogatásokból tartják fent magukat. A többi napon körbe jártuk a iskolát, ahol nem egy mozgássérült diákkal is találkozhattunk. Nagyon kedvesek és közvetlenek voltak velünk, sokat tanulhattunk tőlük és ők is tőlünk. Jó érzéssel töltött el bennünket,  hogy az egészséges gyerekek mekkora figyelmet fordítanak a sérült társaikra. Továbbá végig jártuk Pula városát, ahol a város nevezetességeiről tudhattunk meg többet. Minden nagyon szép és érdekes volt, de nekünk,  magyaroknak, mégiscsak a tenger volt a legszebb látvány.

Ellátogattunk egy közeli kis faluba, ahol egy csodálatos levendula mezőn sétálhattunk át és levendulát tartalmazó termékeket kóstolhattunk valamint vásárolhattunk. Ezek után tovább utaztunk egy másik faluba Savicenta-ba, ahol megnéztük a St. Vincent templomot és hallhattunk pár fontosabb dolgot a történetéről, valamint megtekinthettünk az ottani várat is.

Családi napot is tartottunk, méghozzá vasárnap, ahol a magyar diákok a horvát családjukkal csináltak közös programot. Mindenkinek nagyon tetszett a program. Este pedig elmentünk egy étterembe, ahol megkóstolhattuk a tenger különlegességeit. Másnap reggel már az utazótáskáinkkal érkeztünk az iskolába, ahol plakátokat készítettünk az élményeinkről a horvát diákokkal közösen. Kora délután hazaindultunk. Nagyon sok élménnyel gazdagodtunk az utazásunk során. Megtanultuk, hogy a sérült gyerekek is ugyan úgy képesek mindenre, mint az egészséges társai. Megtanultuk hogyan legyünk türelmesebbek és felelősebbek. Találkoztunk pl. egy sérült kislánnyal, akinek aznap volt a születésnapja és meglepett minket egy kis ajándékkal, amit ő maga készített és nagy szeretettel átadott, csak mert boldog volt, hogy velünk találkozhatott.

 

Megtanultuk, hogy mit tegyünk, ha elhagyott állatot találunk az utcán, hogy mekkora felelősséggel jár kutyát tartani, hogy önkéntesként nagyon sokat segíthetünk.

Az ACES szolidaritási projektje véget ért, de mindnyájan megfogadtuk, hogy a megszerzett barátságokat tovább ápoljuk, és az itt megtanultak szerint fogunk élni.

 

Lovas Alexandra, Sas Kamilla

9.d

Andrássy

 

Friss!

Kérjük támogassa alapítványunkat adója egy százalékával!
A Közgazdasági Szakoktatásért Alapítvány
adószám: 19133696-1-10

A rendelkező nyilatkozat itt letölthető.

Köszönjük!


 

Nyolcadikosok figyelem!

A képre kattintva megtekinthető iskolánk tájékoztató füzete!

Általános felvételi információk nyolcadikosoknak!

***

Központi írásbeli felvételi vizsgák időpontja:

2018. január 20. 10:00

***

Szóbeli meghallgatások időpontja:

2018. február 26-28.

Szóbeli felvételi témakörei

***

A nyílt nap informatika óráján elkészült munkák letöltése.


 

Indítandó szakképzéseink:

 


 

A KÖZGÉ hivatalos oldala a Facebook-on!

 


 

Nemzeti tehetségprogram

 


 

 

Határtalanul! program: www.hatartalanul.eu

Összefoglaló itt!


 

 

Szivességbank

 

EFOP-1.3.5-16

 

 

 

 

 


 

Figyelem!
Weblapunk elsősorban a Firefox, Chrome és Opera böngészőket támogatja.
Internet Explorer böngészőt használva előfordulhat hogy egyes lapok hibásan vagy egyáltalán nem jelennek meg.

A honlapról letölthető pdf dokumentumok olvasásához az ingyenes, gyors, egyszerű Foxit Reader-t ajánljuk!

 

Mostantól tanulóink munkái virtuális galériánkban láthatók.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.