Címlap Közösségi szolgálat Segítő diákok
Segítő diákok

kozossegi.ofi.hu

Pályázat – „Segítő diákok”
„Jó érzéssel tölt el másoknak segíteni”

„Jó érzéssel töltött el tanárnő, hogy segíthettem” – hangzott el egy évvel ezelőtt az akkor még 9. évfolyamos osztályom egy diákjától. Azóta ugyanezt a mondatot többször is hallhattam, hiszen az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Középiskola több intézménnyel is jó kapcsolatot ápol, ahová a gyerekek szívesen járnak közösségi szolgálatot teljesíteni. Ilyen például a Főegyházmegyei Karitász, a Mlinkó István Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Kollégium, a Vöröskereszt, a Berva völgyi Idősek Otthona, a Bródy Sándor Megyei Könyvtár, a Vidám Mancsok, a Szalaparti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és így tovább.

 

Tavaly a 33 fős kis csapat még csak ismerkedett a közösségi szolgálat feladataival, de már a tanév elején belevetették magukat a munkába. Így első alkalommal a szomszédos Mlinkó István Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Kollégium kis növendékeivel közösen az adventi időszakban különleges karácsonyi dekorációkat, adventi koszorúkat készítettek.  A 15 éves diákjaim kitűnően dolgoztak együtt a siket gyermekekkel, próbáltak segíteni nekik a munkálatokban. Ugyanakkor el kell mondani, hogy kezdetben tartottak tőle, kérdezték, hogy vajon milyen lesz majd a közös kikapcsolódás.  A foglalkozás elején a már berendezett tantermünkben vártuk a szomszédos intézmény tanulóit, nagy izgalommal telt a várakozás, amikor is a nevelőkkel együtt megérkezett a kis csoport, nagyon félénken, szerényen, bátortalanul toppantak be a terembe, de csakhamar összebarátkozott a két társaság és a nagyobbak lelkesen próbálták irányítgatni, segíteni a kisebbeket. A munka eredménye nemcsak a gyönyörű adventi koszorú volt, ami a karácsonyi időszakban a tantermet díszítette, hanem a kölcsönös bizalom kiépülése is. Így aztán a tanévben még többször is jelezték a fiúk, hogy heti rendszerességgel járnak át (a mai napig) az ottani fiúkkal focizni.

Az ünnepi készülődés idején még egy alkalmat ragadott meg az osztály a Vöröskereszt dolgozóinak, valamint tanáraik közreműködésével a hajléktalanok segítésében vehettek részt. A 9.c osztály majdnem minden tagja zsíros kenyeret kent a rászorulóknak több hétig reggelente az iskolában. A fiúk kissé ügyetlenül kenték a kenyereket, a lányok viszont ügyesen csomagolták a már elkészült szendvicsnek valókat. Közben beszélgettek, elgondolkodtak azon is, hogy milyen rossz lehet azon embertársainknak, akik nélkülöznek, hogy vajon éjszakáikat fedél alatt töltik-e.

A legtöbb közösségi szolgálatot az idei tanévben végezték a gyerekek, habár többen a nyáron sem tétlenkedtek. Október 1-jén az idősek világnapja alkalmából az osztály irodalmi színpados diákjai szívet melengető, zenés, énekes műsorral lepték meg a Noszvaji Idősek Otthonának lakóit. A Medicin-Ligetben Fehér Liliána verssel, Mándoky Zsuzsanna fuvola előadással, Garai Daniella és Báder Annamária pedig dal feldolgozásokkal lepte meg a közönséget. Az előadás nagyon jól sikerült és jutalmul még házi készítésű süteményekkel is megvendégelték a szereplőket. Jelezték az ott dolgozók és az ott élők is, hogy a későbbiekben is számítanak majd az Andrássysokra, hogy hasonló jó hangulatot teremtve megörvendeztessék az otthon lakóit.

 

2013 őszén az iskola több tanulója, így a 10.c osztály is részt vett a 72 óra kompromisszumok nélkül programban,  amelyen az előkészítő szakaszban az osztályok csoportokat alakítottak így segítve egymást. Voltak olyan osztályok, akik óvodába és állatmenhelyre mentek segíteni, és voltak, akik az iskola falain belül végeztek feladatokat. Mindenki kivette a részét a munkából és lelkesen dolgozott. Mi az osztállyal egy Eger környéki települést választottunk. A csoportalakításnál figyelembe kellett venni, hogy könnyebb fizikai munkát is kell majd végezni a gyerekeknek, így az 5-6 fős csoportokban vegyesen voltak fiúk és lányok is. Egerbocson a falu polgármestere nagy szeretettel várt bennünket. Mivel én egerbocsi származású vagyok, azokat az éveimet, amilyen idősek most épp az osztályom diákjai, ebben a kis faluban töltöttem, nagyon fontosnak tartottam, hogy „haza” vigyem őket. A velük egyidős fiatalok is segítették a munkájukat, valamint bográcsban főzött ebéddel is megvendégelték a társaságot. A lányok kivették a részüket a főzési előkészületekből is, répát pucoltak, zöldségeket aprítottak, a többiek keze alá dolgoztak. Észrevehető volt, hogy ki az, aki nagy rutinnal végzi ezeket a feladatokat. Molnár Anna például elmondta, hogy neki több testvére is van, így hétvégente a kollégiumból hazaérve a konyhában is segít édesanyjának.

A fő feladat a fiatalok klubhelységének kifestése, a helyi óvoda udvarának rendbetétele, valamint a falu határában lévő kereszt környékének megtisztítása volt. Az ehhez szükséges eszközöket a polgármester biztosította, ecset vagy lombgereblye mindenkinek jutott. A klubhelység festésében elsősorban a lányok jeleskedtek, az óvodai homokozót pedig a fiúk tették nagy szorgalommal rendbe. Még egy kis mókázásra is jutott idő.

 

A napos őszi szombat nagyon jó hangulatban telt el. Számomra több szempontból is tanulságos volt ez a pár nap. Egyrészt jó volt látni, hogy az iskolán kívül is szívesen dolgozik együtt az osztály, segítik egymást, elfogadóak, hiszen a helyi kortársaikkal együtt tudtak működni, alkalmazkodtak a feladatokhoz. Másrészt láttam, hogy milyen kitartóak, senki nem akart korábban hazamenni, az elvállalt feladatokat teljesítették, bizonyították tehát, hogy milyen megbízhatóak.

 

Mint az osztályfőnökük elmondhatom, hogy értékes minden egyes perc, amit az iskolán kívül velük töltök, hogy más élethelyzetben is láthatom őket. Akadt olyan is, aki még sosem festett, mások pedig már nagy gyakorlattal tanítgatták a többieket a helyes mozdulatokra. Legszívesebben az óvoda udvarát rendezgették, ahol a kis játszótéren bolondozásra, kikapcsolódásra is volt idő. A kialakított csoportokban olyanok is párba kerültek, akik addig az iskolában még nem munkálkodtak együtt. Ennek eredményeként azóta nagyobb bizalommal fordulnak a másik felé, nyitottabbak egymás iránt. Bátrabban merik kérni társuk segítségét, hiszen tudják, számíthatnak egymásra.

Rendkívüli büszkeséggel töltött el, hogy „az otthoniak” is láthatták, milyen ügyesen dolgoznak ezek a gyerekek. A nap méltó zárása volt a közös ebéd, ahol a babgulyás kanalazása közben értékeltük az eltelt napot. A gyerekek megfogalmazták, hogy szeretik együtt tölteni az időt, szívesen keltek fel korán ezen a hétvégén, nem sajnálják, hogy lemaradtak a tévéműsorokról, hogy nem a számítógép előtt ültek. Akik a falu határában tevékenykedtek elmondták, hogy több helybéli idős néni ment oda hozzájuk és megköszönték, hogy végre jól látható lett a kereszt, ami a falu Szúcs felőli végét is jelzi. „Tanárnő tessék elképzelni odajött egy néni és azt mondta, hogy milyen jó, hogy megcsináltuk, mert az ő unokája nagyon ritkán van itt, mert már ő is gondolt rá, mivel az ő telkén van a kereszt”- mesélte Utasi Evelin. Miután begyűjtötték a helybéliek elismerését többen elmondták, hogy szívesen jönnének még ide közösségi szolgálatot teljesíteni. „Én tanárnő nagypapáméknak Sirokban is szoktam segíteni, fát összevágni, bekészíteni a tüzelőt, nem csak motorozásból áll a hétvége, ezeket mindig meg kell csinálni” – mondta Udvari Norbert. A polgármester, Szecskó Béla megköszönte, hogy ebben a programban „haza” gondoltam, nem feledkeztem meg róluk, hogy új barátságok szövődhettek a fiatalok között, és a falu életébe egy kis színt vittünk.

 

2014-től új feladatok várnak az osztályra, de biztos vagyok benne, hogy azokat a helyeket, ahol pozitív élmény érte őket még fel fogják keresni. Azóta is járnak a siketek iskolájába szabadidős programot szervezni, az idősek otthonába beszélgetni a lakókkal, kutyát sétáltatni vagy a megyei könyvtárba. Jó pár év múlva talán már ezen intézmények dolgozóiként fogadhatják a segíteni vágyó diákokat, és visszaemlékezhetnek arra, hogy őket is milyen szeretettel várták, hiszen másoknak segíteni valóban igazán jó érzéssel tölt el.

 

Sulyok Kinga

 

Friss!

Kérjük támogassa alapítványunkat adója egy százalékával!
A Közgazdasági Szakoktatásért Alapítvány
adószám: 19133696-1-10

A rendelkező nyilatkozat itt letölthető.

Köszönjük!


 

Nyolcadikosok figyelem!

A képre kattintva megtekinthető iskolánk tájékoztató füzete!

Általános felvételi információk nyolcadikosoknak!

***

Központi írásbeli felvételi vizsgák időpontja:

2018. január 20. 10:00

***

Szóbeli meghallgatások időpontja:

2018. február 26-28.

Szóbeli felvételi témakörei

***

A nyílt nap informatika óráján elkészült munkák letöltése.


 

Indítandó szakképzéseink:

 


 

A KÖZGÉ hivatalos oldala a Facebook-on!

 


 

Nemzeti tehetségprogram

 


 

 

Határtalanul! program: www.hatartalanul.eu

Összefoglaló itt!


 

 

Szivességbank

 

EFOP-1.3.5-16

 

 

 

 

 


 

Figyelem!
Weblapunk elsősorban a Firefox, Chrome és Opera böngészőket támogatja.
Internet Explorer böngészőt használva előfordulhat hogy egyes lapok hibásan vagy egyáltalán nem jelennek meg.

A honlapról letölthető pdf dokumentumok olvasásához az ingyenes, gyors, egyszerű Foxit Reader-t ajánljuk!

 

Mostantól tanulóink munkái virtuális galériánkban láthatók.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.