Címlap Közösségi szolgálat 72 óra kompromisszum nélkül az Andrássyban - 2016
72 óra kompromisszum nélkül az Andrássyban - 2016

Évek óta regisztrálunk az iskolában csapatokat és projekteket erre az akcióra. Volt olyan év, hogy százan voltunk a suliból, volt, hogy hetvenen. Ebben az évben 76-an jelentkeztünk önkéntes munkára a  Katolikus Ifjúsági Iroda koordinálásával.

 

A városban öt helyen dolgoztunk. Két csapat az Érsekkertben gereblyézte a leveleket a sétányon és a patakparton, és szemetet is szedtek. Amikor végeztek, a Klapka utcában az iskola környékét tették rendbe. Egy csapat az Egészségház utcában és a Gólya utcában a játszóteret takarította. A negyedik csapat a Grőber temetőben gyűjtötte össze a lehullott leveleket. Az eszközöket a Városgondozás Eger Kft. biztosította.

Én és két társam különleges munkát kapott: A főegyházmegyei könyvtárban segítettünk a raktárban. Segítettünk a könyvek és folyóiratgyűjtemény átrendezésében.

Minden évben kedveskednek nekünk az akció szervezői: kaptunk már táskát, sapkát. Most pólót választhattunk, kéket vagy lilát, rajta a 72 óra emblémája. Jó érzés volt ebben együtt dolgozni, és ezzel is kifejezni az összetartozást.

Miért is megyünk és segítünk minden évben? Mert ez a természetes számunkra. Ez a 72 óra akció csak egy a sok jótékonysági program közül, amit az iskolánk szervez. Karácsonykor és Húsvét előtt, például, mindig gyűjtést szervezünk. A sok-sok játékot és élelmiszert hol közvetlenül mi, hol a Karitászon keresztül juttatjuk el a rászorulóknak.

 

A munka mellett, ezek az alkalmak össze is hoznak bennünket. Szombaton, lehet, ki se dugnám az orrom otthonról, de így, már korán keltem, együtt fáztam a többiekkel, dolgoztunk, és a munka után fáradtan, de jókedvűen együtt fogyasztottuk el a szeretetvendégség (agapé) forró teáját és a zsíros kenyeret. Az idei meglepetés a vajas kenyér volt.  A változás szele ide is elért, már nem mindenki szereti a zsíros kenyeret.

Az is nagyon jó volt, hogy nem voltunk egyedül. Tanáraink elkísértek bennünket a munkaterületekre, velünk dolgoztak és segítettek, az igazgatóhelyettes pedig teát főzött és kente a zsíroskenyeret néhány diákkal együtt.

A munkát egyébként mindig felkészítés előzi meg. Ekkor beszélgetünk az önkéntes munka jelentőségéről, videót nézünk a 72 óra országos akció máshol teljesülő projektjeiről, de volt olyan csapat, aki közösségépítő és személyiségfejlesztő játékokat játszott, hogy már a munkára csapatként, egymást is ismerve menjenek.

A munka után értékeltük magunkat, elmondtuk, hogy ki hogy érezte magát és milyen gondolatokkal távozik. Igazgatóhelyettes asszony nagyon megdicsért bennünket, elmondta, hogy az egész városból csak a mi iskolánkból jelentkeztek diákok az akcióra, és hogy legyünk nagyon büszkék magunkra. A Grőber temetőben dolgozó diáktársaimat a temetőbe látogató nénik szólították meg, és köszönték meg nekik a munkát. Mindezt nagyon jó érzés volt hallgatni. Ha lehet, én biztosan megyek jövőre is!

Béres Gréta, 9.d – Andrássy

 

Friss!

Kérjük támogassa alapítványunkat adója egy százalékával!
A Közgazdasági Szakoktatásért Alapítvány
adószám: 19133696-1-10

A rendelkező nyilatkozat itt letölthető.

Köszönjük!


 

Nyolcadikosok figyelem!

A képre kattintva megtekinthető iskolánk tájékoztató füzete!

Általános felvételi információk nyolcadikosoknak!

***

Központi írásbeli felvételi vizsgák időpontja:

2018. január 20. 10:00

***

Szóbeli meghallgatások időpontja:

2018. február 26-28.

Szóbeli felvételi témakörei

***

A nyílt nap informatika óráján elkészült munkák letöltése.


 

Indítandó szakképzéseink:

 


 

A KÖZGÉ hivatalos oldala a Facebook-on!

 


 

Nemzeti tehetségprogram

 


 

 

Határtalanul! program: www.hatartalanul.eu

Összefoglaló itt!


 

 

Szivességbank

 

EFOP-1.3.5-16

 

 

 

 

 


 

Figyelem!
Weblapunk elsősorban a Firefox, Chrome és Opera böngészőket támogatja.
Internet Explorer böngészőt használva előfordulhat hogy egyes lapok hibásan vagy egyáltalán nem jelennek meg.

A honlapról letölthető pdf dokumentumok olvasásához az ingyenes, gyors, egyszerű Foxit Reader-t ajánljuk!

 

Mostantól tanulóink munkái virtuális galériánkban láthatók.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.