Címlap Öreg Diákok Baráti Köre
Öreg Diákok Baráti Köre
1949-től 2011-ig az Andrássy György Közgazdasági Szakközépiskola (és annak jogelődjei) kisdiákjaként, és ma öregdiákként az Intézet bűvkörében

Az évkezdet 1949-ben már egy világrengető háborús évek után indult s mi 1950. szeptember 1-jén foglaltuk el Intézetünk jelenlegi otthonát. A mai technikához az információ világához össze nem hasonlítható eszközökkel, módszerekkel tanítottak és mi tanultunk a politikai fennhangoktól mentesített szaktárgyainkat: számvitel, tervezés-üzemgazdaságtan, statisztika, matematika, magyar, történelem, földrajz, kémia, német, orosz, fizika, gyors-gépírás, politikai gazdaságtan. Heti 30-32 óránk volt, 6 napra beosztva. Zömében falusi gyerekek lévén, csütörtökön nem azon törtük a fejünket, hogy miként utazzunk haza pénteken, mert a hétvége azzal telt el, hogy az esetleges elmaradást, a rossz dolgozatot hogyan javítsuk ki. Hazautazás karácsonykor, visszautazás január 2-án. Az eredmény nem maradt el, 23-an érettségi vizsgát tettünk 1953-ban. Rendőrkapitány, egyetemi rektor, állatorvos barátaink elhagyták a pályát, sikeresen más utat választottak. Huszadmagammal a szakmában maradtunk középvezetői, vezetői beosztásban fejeztük be aktív életutunkat. Életutunk főleg a szegénység miatt rendkívül nehéz volt, de az akarat, a tenni akarás mindig kisegített. Ma élő osztálytársam 7 fő, akikkel rendszeresen találkozunk, nagy tiszteletben tartva egymást.

A mai fiatalok mondhatják, hogy könnyű dolgunk volt, mert az egyre izmosodó állami szektor felszívta a szakembereket és nem volt munkanélküliség. Vallom, hogy ma is szükség van a jó, tenni akaró szakemberre. Ma is élelmesnek kell lenni mint a mi időnkben, és érteni kell a szakmánkat, hogy felkészültségünknél fogva eladhatóvá váljunk. A leendő munkahelyi tárgyalást nem azzal kell kezdeni „mennyi lesz a pénz”, hanem azzal, hogy mi a feladat, mit kell még ehhez megtanulnom, hogy a leendő munkahelyem elvárásainak megfeleljek.

Középiskolai tanárainkról csak dicsérően tudok szólni. Szakmájukat ismerő, szerető és azt átadni tudó, emberséges egyéniségek voltak valamennyien. Nem volt diákönkormányzat, diáknapok, a diákok jogait képviselő különböző szervezet. Eszelős, felesleges viták helyett mindenki tudta mi a feladata tanár, diák egyaránt. Sajnos már csak két élő tanárunk van, akiket meghívunk az 5 évenkénti találkozóinkra. Tanárinkra, szigorúságukra, szakmai elhivatottságukra nagy tisztelettel emlékezünk. 58 év után is az a véleményünk, hogy képzésünk az életre való felkészítésünk, a kor követelményeinek magas fokon megfelelt. Ezt kívánjuk a mai nemzedék mindkét szereplőjének.

Az Öreg Diák Baráti Kör létrehívása annak a dr. Óriás Nándornak, iskolánk volt igazgatójának nevéhez kötődik, aki az 1920–30-as években stabilizálta iskolánkat. 1982-ben pécsi lakosként indította, azzal a nemes gondolattal, hogy egymásiránti tisztelettel intézetünk megbecsülését kiérdemelve, átadja a mai fiataloknak élettapasztalatunkat.

Havonta tartunk rendszeres összejövetelt, megtartjuk a hagyományos szeptember első vasárnapján az Öreg Diák találkozókat.

Minden ballagási ünnepségen részt veszünk.

Az Intézet jeles ünnepein képviseljük az Öreg Diák Baráti Kört. Minden évben megkoszorúzzuk volt tanáraink síremlékét.

Sajnos a létszámunk állandóan csökken. Nem tudjuk a fiatalabb generációt aktivizálni vagy a fiatalok érzelmileg nem tartják fontosnak az Intézethez való kötődést, pedig valamennyi ballagási meghívón ez a szlogen.

Kormos József, a Baráti Kör Elnöke

A képet köszönjük Orosz Lászlónak

 
Adomány gyűjtés


 

A jubileumi tanév méltó megünneplésére az Öreg Diákok Baráti Köre a "Közgazdasági Szakoktatásért" alapítvány számlájára adományokat gyűjt.
Kérjük, ha támogatni kívánja a kezdeményezést itt regisztráljon.

Köszönjük!

 A jubileumi tanév méltó megünneplésére az Öreg Diákok Baráti Köre a "Közgazdasági Szakoktatásért" alapítvány számlájára adományokat gyűjt.
Kérjük, ha támogatni kívánja a kezdeményezést itt regisztráljon.
Köszönjük!

 


Friss!

Kérjük támogassa alapítványunkat adója egy százalékával!
A Közgazdasági Szakoktatásért Alapítvány
adószám: 19133696-1-10

A rendelkező nyilatkozat itt letölthető.

Köszönjük!


 

Nyolcadikosok figyelem!

A képre kattintva megtekinthető iskolánk tájékoztató füzete!

Általános felvételi információk nyolcadikosoknak!

***

Központi írásbeli felvételi vizsgák időpontja:

2018. január 20. 10:00

***

Szóbeli meghallgatások időpontja:

2018. február 26-28.

Szóbeli felvételi témakörei

***

A nyílt nap informatika óráján elkészült munkák letöltése.


 

Indítandó szakképzéseink:

 


 

A KÖZGÉ hivatalos oldala a Facebook-on!

 


 

Nemzeti tehetségprogram

 


 

 

Határtalanul! program: www.hatartalanul.eu

Összefoglaló itt!


 

 

Szivességbank

 

EFOP-1.3.5-16

 

 

 

 

 


 

Figyelem!
Weblapunk elsősorban a Firefox, Chrome és Opera böngészőket támogatja.
Internet Explorer böngészőt használva előfordulhat hogy egyes lapok hibásan vagy egyáltalán nem jelennek meg.

A honlapról letölthető pdf dokumentumok olvasásához az ingyenes, gyors, egyszerű Foxit Reader-t ajánljuk!

 

Mostantól tanulóink munkái virtuális galériánkban láthatók.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.