Címlap Pályázataink - Nemzetközi kapcsolataink Sikeres szakmai gyakorlatok Finnországban, Németországban és Norvégiában
Sikeres szakmai gyakorlatok Finnországban, Németországban és Norvégiában

Az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnázium és Gimnázium „Acquiring Competences and Skills in Europe” elnevezésű Erasmus+ projektjének köszönhetően 2016 nyarán 28 tanuló teljesíthette 4 hetes kötelező nyári szakmai gyakorlatát az Andrássy partnerintézményeinél Finnországban, Németországban vagy Norvégiában. Az alábbiakban Koczka Renáta 12. d osztályos tanuló beszámolóját olvashatják.

 


„Az egy hónapos szakmai gyakorlatomat a norvégiai Geiranger fjord szívében tölthettem, egy három csillagos szállodában, a Hotel Geirangerben. Az iskolánk által biztosított Erasmus+ projekt keretén belül lehetőség nyílt arra, hogy a szakmai tagozaton tanuló diákok külföldi szakmai gyakorlaton sajátíthassák el mélyebben az iskolában tanultakat. Így került sor arra, hogy három osztálytársammal Norvégiában, különböző szállodákban dolgozhattunk egy teljes hónapot.


Már az első naptól fogva lenyűgözött minket a táj szépsége, az ország egyedisége és az a modern szemlélet, amivel az ott élők rendelkeznek. A szállodában meleg fogadtatás várt és hamarosan munkába is álltam. Az én munkakörömbe tartozott a vendégek kiszolgálása, rendelésfelvétel és takarítás a szálloda éttermén belül. Mivel az étterem 250 fős befogadóképességgel rendelkezik, kollegáimmal soha nem unatkoztunk, törekedtünk a vendégek igényeinek maximális kiszolgálására.


Munkatársaim nem csak befogadóak és közvetlenek voltak velem ezalatt az idő alatt, de türelmesen megtanítottak minden módszert és technikát, amire a felszolgálás során szükségem volt. Tetszett, hogy tőlem is ugyanúgy megkövetelték a precíz munkát és elvárták a felelősségteljes munkavégzést, mint szakképzett társaimtól. Szintén különleges tapasztalat volt, hogy a nemzetközi csapat -amely svéd, bolgár, lengyel, litván és spanyol személyzetből állt- egy emberként tudott dolgozni.  A felszolgálói feladatok ellátása során rengeteg külföldi vendéggel ismerkedtem meg, akik rendkívül barátságosak és együttműködőek voltak a munka során.


Egy hetet dolgozhattam a recepción is, számomra ez volt az, ami a legjobban tetszett. Itt teremthettem közvetlenebb kapcsolatot az ide érkező turistákkal és itt láttam bele az adminisztrációs tevékenységek folyamatába is. Feladataim közé tartozott az egyéni és csoportosan érkező vendégek bejelentkeztetése, adataik kikeresése vagy éppen felvitele a szálloda rendszerébe.  Ha vendég érkezett, átadtuk a szoba kulcsát, ha távozott, visszakértük és kijelentkeztettük. Emellett a számlákat és utalványokat is mi intéztük. A két svéd recepciós munkatársammal azóta is tartó barátságot kötöttünk, ezért is volt ez az élmény maradandó. Négy nap után már egyedül csekkolhattam be egy csoportot, egyedül ismertettem velük a tudnivalókat és intéztem az érkezésükkel kapcsolatos adminisztratív teendőket.


Elvégzett munkákat a mentorunk ECVET alapú értékelő lapokon osztályozta, részvételünkről pedig Europass Mobilitási Igazolványt kaptunk.


Mindent összevetve egy életre szóló élményt szereztünk mindannyian. Tapasztalatot és rálátást nyertünk nem csak tanult szakmával kapcsolatban, hanem az adott országgal és lakosaival kapcsolatban is. Úgy gondolom, hogy ez a szakmai gyakorlat olyan pluszt nyújt számunkra, amellyel nem csak szellemileg gazdagodtunk és tájékozottabbak lettünk, hanem a munkaerőpiac számára is értékes, kiváló nyelvtudással és tapasztalattal rendelkező dolgozók lehetünk a jövőben. ”

 

 

Friss!

Kérjük támogassa alapítványunkat adója egy százalékával!
A Közgazdasági Szakoktatásért Alapítvány
adószám: 19133696-1-10

A rendelkező nyilatkozat itt letölthető.

Köszönjük!


 

Nyolcadikosok figyelem!

A képre kattintva megtekinthető iskolánk tájékoztató füzete!

Általános felvételi információk nyolcadikosoknak!

***

Központi írásbeli felvételi vizsgák időpontja:

2018. január 20. 10:00

***

Szóbeli meghallgatások időpontja:

2018. február 26-28.

Szóbeli felvételi témakörei

***

A nyílt nap informatika óráján elkészült munkák letöltése.


 

Indítandó szakképzéseink:

 


 

A KÖZGÉ hivatalos oldala a Facebook-on!

 


 

Nemzeti tehetségprogram

 


 

 

Határtalanul! program: www.hatartalanul.eu

Összefoglaló itt!


 

 

Szivességbank

 

EFOP-1.3.5-16

 

 

 

 

 


 

Figyelem!
Weblapunk elsősorban a Firefox, Chrome és Opera böngészőket támogatja.
Internet Explorer böngészőt használva előfordulhat hogy egyes lapok hibásan vagy egyáltalán nem jelennek meg.

A honlapról letölthető pdf dokumentumok olvasásához az ingyenes, gyors, egyszerű Foxit Reader-t ajánljuk!

 

Mostantól tanulóink munkái virtuális galériánkban láthatók.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.