Címlap Sajtómegjelenések Európai Gazdasági Érettségi az Andrássyban
Európai Gazdasági Érettségi az Andrássyban
2012. április 20. péntek, 09:07

2010 elején iskolánk, az egri Andrássy György Közgazdasági Szakközépiskola 9 másik Európai Unió tagállamában működő intézménnyel együtt, elhatározta, hogy pályázatot nyújt be az Európai Bizottsághoz. A pályázat célja egy olyan egységes tanterv kidolgozása volt, melyet először a résztvevő országok, majd a többi európai állam oktatás irányítási szervei is elismernek.

 

Hét európai uniós ország intézménye és az orosz novgorodi egyetem vállalkozott rá, hogy kidolgozzák a tantervi követelményeket egy Comenius projekt keretében.  2010 szeptemberében elfogadták a pályázatunkat.

A következő intézmények vesznek részt a projektben:

Aalborg Handelsskole (Dánia)

Andrássy György Közgazdasági Szakközépiskola (Magyarország)

Colegiul economic „Ion Ghica” (Románia)

Haaga-Helia University of Applied Sciences (Finnország)

Helsinki Business College (Finnország)

International Business College (Ausztria)

ROC Eindhoven (Hollandia)

Rudolf Rempel Berufskolleg (Németország)

Universität Köln (Németország)

Novgorod University (Oroszország)

 

A Németországbeli bielefeldi Friedrich List Berufskolleg ötlete alapján dolgoztunk. Az iskola több sikeres újító Európai Uniós projektben szerzett tapasztalatot. Az „Európai Üzleti Érettségi„ (EBBD; European Business Baccalaureate Diploma) lényege, hogy iskoláinkban olyan szakembereket képezzünk, akik rendelkeznek magas színvonalú szakmai, nyelvi készségekkel, melyek lehetővé teszik számukra, hogy Európában érvényesüljenek, dolgozzanak és tanuljanak. A 4-5 éves (országonként különböző, a nemzeti kerettantervtől függően) képzés után, érettségit követően a diákok szakmai vizsgát tesznek, melyet elfogadnának Európa számos országában. E bizonyítvány megszerzésével lehetőségük nyílik a végzett diákoknak, hogy európai országokban nemzetközi cégeknél munkát vállaljanak, vagy egy másik ország felsőfokú oktatási intézményébe jelentkezzenek.

 

A 3 éves projektben eddig elvégzett feladatok:

  • 2010 októberében Berlinben, az alakuló konferencián meghatároztuk az elvégzendő feladatokat, kijelöltük a felelősöket.
  • 2010 novemberében Bécsben munkacsoportok alakultak a különböző feladatok elvégzésére. Az Andrássy György Közgazdasági Szakközépiskola az Aalborg Handelsskole-vel közösen a kétnyelvű kompetencia témájának kidolgozását vállalta magára. Másik három csoport a gazdasági kompetencia, az európai kompetencia és soft skills és a gazdasági probléma megoldási készségek témáját dolgozta fel. A Kölni Egyetem és a Haaga-Helia Egyetem vállalták, hogy kidolgozzák a program értékelési rendszerét.  Az értékelés két szinten történik, egyrészt magát a projekt folyamatát értékelik, másrészt a projekt három fő részét, nevezetesen a tanterv elkészítését, annak módosítását, alkalmazását és az EBBD disszeminációját. A végső bizonyítvány kiadási követelmény rendszerének kidolgozására is sor került.
  • 2011 áprilisában a dániai Aalborgban a munkacsoportok beszámoltak az addig elvégzett feladatokról és megvitatták az ötletek megvalósíthatóságát. Elsősorban arra kerestünk megoldást, hogy hogyan lehet meghatározni pontosan a követelményszintet, a programot disszeminálni és megismertetni külső intézményekkel.
  • 2011 nyara folyamán áttekintettük a lehetőségeket egy pilot program beindítására, melyre három intézmény vállalkozott 2012 szeptemberétől, nevezetesen a román Colegiul economic „Ion Ghica”, a finn Helsinki Business College és a német Rudolf Rempel Berufskolleg, mely utóbbi a koordinátor szerepére is vállalkozott.
  • 2012 márciusában Berlinben, a német gazdasági minisztériumban megrendezett konferenciánkra, meghívtuk a különböző országok oktatás irányítási intézményeinek, felelős minisztériumainak, ipari kamaráinak és oktatási intézményeinek képviselőit. A program résztvevői bemutatták, a projekt céljait az eddig elvégzett feladatokat. A konferencián részt vett Elmar Brok Európai Uniós parlamenti képviselő, aki támogatásáról biztosított bennünket.
  • A munka Egerben folytatódik 2012 áprilisában, amikor a részt vevő intézmények megtárgyalják az akkreditálás, a minőségbiztosítás és a program széles körben való megismertetésének kérdését.
  • 2013 szeptemberében zárul le a Comenius program, s akkreditálás után számos oktatási intézmény beépítheti az EBBD-t a tantervébe, s ezt követően a diákok EBBD vizsgát tehetnek.

Mivel a jövőben az Európai Gazdasági Térség egyre nagyobb mértékben igényel majd különböző speciális kompetenciákat, az EBBD kidolgozása során kifejezetten ezeket vesszük figyelembe. Ez a program magasan képzett szakembereket biztosít az európai gazdaság számára. Tantestületünk tagjai, közgazdász szakemberek,szakmai szervezetek vezető nagyon hasznosnak tartják ezt a nemzetközi együttműködést, hiszen a nyelvi, gazdasági kompetenciáknak a megszerzésével a tanulók nagyobb eséllyel indulhatnak a munkaerő piaci versenyben.

Eger, 2012. március 31.

Rozmán Éva
igazgató

Az eseménnyel kapcsolatos híradás megtekinthető a TV Eger honlapján: http://www.tveger.hu/hirekreszlet.php?hir=4964

 

Friss!

Kérjük támogassa alapítványunkat adója egy százalékával!
A Közgazdasági Szakoktatásért Alapítvány
adószám: 19133696-1-10

A rendelkező nyilatkozat itt letölthető.

Köszönjük!


 

Nyolcadikosok figyelem!

A képre kattintva megtekinthető iskolánk tájékoztató füzete!

Általános felvételi információk nyolcadikosoknak!

***

Központi írásbeli felvételi vizsgák időpontja:

2018. január 20. 10:00

***

Szóbeli meghallgatások időpontja:

2018. február 26-28.

Szóbeli felvételi témakörei

***

A nyílt nap informatika óráján elkészült munkák letöltése.


 

Indítandó szakképzéseink:

 


 

A KÖZGÉ hivatalos oldala a Facebook-on!

 


 

Nemzeti tehetségprogram

 


 

 

Határtalanul! program: www.hatartalanul.eu

Összefoglaló itt!


 

 

Szivességbank

 

EFOP-1.3.5-16

 

 

 

 

 


 

Figyelem!
Weblapunk elsősorban a Firefox, Chrome és Opera böngészőket támogatja.
Internet Explorer böngészőt használva előfordulhat hogy egyes lapok hibásan vagy egyáltalán nem jelennek meg.

A honlapról letölthető pdf dokumentumok olvasásához az ingyenes, gyors, egyszerű Foxit Reader-t ajánljuk!

 

Mostantól tanulóink munkái virtuális galériánkban láthatók.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.